Hummus znany jest na całym świecie. Rozpowszechniony przez wegetarian jako zdrowa przekąska.
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej ciecierzycy (cieciorki)
- tahini (pasta sezamowa) - 2-3 łyżki na puszkę ciecierzycy
- czosnek - 1-2 nieduże ząbki
- oliwa (np. extra vergine) - ok. 8 łyżek
- sok z cytryny - 6 łyżek
- sól - 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)
Przygotowanie:
- Ziarna ciecierzycy najpierw należy namoczyć (najlepiej na całą noc), a następnie gotować 1 do 1,5 godziny w świeżej, nieosolonej wodzie. Jeżeli ziarna są już miękkie - również w środku - odcedzamy ją i studzimy.
- Odsączoną ciecierzycę miksujemy do gładkości blenderem razem z pozostałymi składnikami.
- Doprawiamy do smaku. Pamiętamy, że oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc jeśli z nim przesadzimy, możemy w skrajnym przypadku ratować się oliwą.
Hummus podajemy z pieczywem (np. pitą). Można go polać oliwą, z ćwiartką cytryny albo posypać zieleniną lub pieprzem. Dodatkiem mogą być warzywa. Je się go nabierając z miseczki kawałkami pieczywa. Mozna też smarować nim pieczywo i jeść jako kanapkę. Jak kto woli.
Źródło: www.agb.waw.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz